tisdag 16 augusti 2016

Minister öppnar för räntetak och kostnadstak

Trots regeringens försök att dämpa svenskarnas skuldsättning och reglera snabblånemarknaden har allt fler svenskar skulder hos Kronofogden. Finansmarknadsminister Per Bolund öppnar nu för både räntetak och kostnadstak på SMS-lån. (Intervju i TV4, 2016-08-15)

Det är på tiden
Förslaget har varit uppe på tapeten flera gånger genom åren. Exempelvis relanserade Kronofogden idéen om räntetak 2012 efter att regeringen tidigare avfärdat räntetak då det befarades leda till sämre konkurrensförutsättningar.

Räntetaket fungerar i Finland
2013 införde Finland en maxränta för SMS-lån på 51 procent (50 procent + referensräntan). Det fungerade. 2013 fanns 81 snabblåneföretag i Finland. Ett år senare fanns bara 16 stycken kvar.

Kostnadstak behövs också
Det är glädjande att Bolund även nämner kostnadstak. Det är ju kostnaderna som gör snabblånen så dyra. Räntesatsen på ett SMS-lån på 2000 kronor i 30 dagar hos en av de större aktörerna är 0 procent medan kostnaden är 435 kronor. Det ger en årseffektiv ränta på 961 procent.

Eller ett räntetak som begränsar den årseffektiva räntan
Antingen bör räntetaket gälla den årseffektiva räntan eller så bör både ett kostnadstak och ett räntetak för den nominella räntesatsen införas samtidigt.

Hur ser du på snabblån?

Länkar
Dagens Industri 2016-08-16 - Regeringen överväger räntetak på snabblån

/Bodil Hallin
budget- och skuldrådgivare i Höganäs kommun


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar